10/1/2013
La companyia valenciana Grup Vento ha desenvolupat un sistema de deconstrucció del vi mitjançant el qual se separen els components essencials del mateix en quatre parts, la qual cosa permet produir vi sense alcohol sense perdre la resta de qualitats organolèptiques del producte. Durant el procés d'evaporació i destil·lació s'aconsegueix separar el vi en quatre dels seus components essencials; els sulfurosos, les aromes volàtils, l'alcohol i els olis essencials.
El procés de destructuració del vi està basat en una combinació d'evaporació, destil·lació i desulfitació a temperatura baixa que permeten combinar les parts resultants i obtenir una beguda a força de vi sense alcohol, amb una graduació alcohòlica ajustada o un brou més aromàtic i amb menys quantitats de SO2. A més, aquest sistema permet millorar la composició d'anyades que per uns motius o uns altres no hagin sortit com l'enòleg esperava.
L'increment de la demanda de begudes sense alcohol ha augmentat durant els últims anys sobretot gràcies al camí recorregut per la cervesa sense alcohol. Es tracta d'un producte amb gran potencial de desenvolupament al mercat dels països àrabs i el de les persones que no poden prendre alcohol per prescripció mèdica com els diabètics i les embarassades.
Actualment Grup Vento ja ha desenvolupat una planta pilot i es troba en converses amb diversos cellers valencians per implantar el sistema.