10/1/2013
La recuperació del vi de Carlon s'ha començat a materialitzar amb la constitució de l'Associació de Viticultors. El viver d'empreses que s'instal·larà al Centre de Desenvolupament Empresarial acollirà la bodega per emmagatzemar el vi.
La recuperació del vi de Carlon ja està en marxa. Després de més d'un any de negociacions amb els agricultors que prendran part en el projecte, l'Associació de Viticultors del vi de Carlon ha quedat oficialment constituïda amb 14 socis, un president (que serà l'alcalde de torn) i un president d'honor, que serà Ángel Doménech, el propietari de la marca vi de Carlon, amb el qual s'ha arribat a un acord per a la cessió de l'ús de la marca.
El procés de producció començarà en breu, concretament el mes que ve, amb la plantació dels primers ceps de la varietat garnatxa tintorera, que era la varietat que s'utilitzava per a elaborar el vi de Carlon. La primera recol·lecció es podrà fer el setembre de 2014, ja que enguany la planta no farà raïm. En total es plantaran 12 hectàrees.
Cal dir que la recuperació de l'històric vi de Carlon respon a un treball seriós i compromés que pretén traure al mercat un vi d'alta qualitat i que generarà rendiment econòmic per a la ciutat. Sota l'assessorament de l'enòleg Joan C. Martín, el projecte pretén recuperar els vuit segles de patrimoni històric i cultural que va significar el vi de Carlon i tornar a produir un vi que està documentat des del segle XIII i que a l'any 1683 va arribar a exportar fins a 16 milions de botelles des del Port de Benicarló.
La producció, que serà totalment ecològica, no es pretén que siga excessiva, sinó que la idea és centrar els esforços en elaborar un vi d'alta qualitat que tinga sortida al mercat. De fet, els terrenys de Benicarló es consideren excepcionals per produir vi, per l'alçada respecte del nivell del mar, pels vents de litoral i per l'existència en el subsòl de creta, una roca alcalina que li dóna al vi una gran qualitat.
L'objectiu de tot aquest projecte, a banda de recuperar una tradició històrica amb tot el seu esplendor, és que tot aquest treball puga generar rendiments econòmics i que aporte a l'economia local una nova activitat per explotar. L'Ajuntament preveu que d'aquí a tres o quatre anys es puguen començar a veure els primers resultats.