14/1/2013
Un equip d'investigadors de la Universitat de Barcelona ha descobert que el raïm pansa blanca  -o xarel·lo-, és la mare de  tots les varietats de raïm blanc. Així les varietats chardonay, albariño, verdejo, etc. parteixen d'una varietat més ancestral que és la pansa blanca la qual no s'ha modificat des de fa segles.
La Pansa Blanca és la variteta de raïm  pròpia de les vinyes de la zona de Martorelles i la base de la major part dels vins blancs de la Denominació d'Origen Alella, a la qual estan adscrites les nostres vinyes i els cellers martorellencs Marquès d'Alella, Altrabanda i Can Roda.
Per tant, tenim una joia de la biologia agrogenètica a les nostres vinyes. Els vins d'Alella ja s'exportaven en temps dels romans a la Roma imperial amb vaixell. A la Barcelona senyorial de fa cent anys, el vi d'Alella era considerat una beguda de prestigi.
En els últims anys, però aquesta denominació de vi havia caigut en desús i les vinyes s'havien anat abandonant en favor dels millors preus del sól per a urbanitzar. La D.O. Alella és la denominació més petita de Catalunya en quan a vins.