8/4/2013
Es podran elaborar vins acollits a la DO amb xarel·lo vermell o cartoixà marívinyatersumoll blanc i malvasia de Sitges
L’Estació Enològica de Reus ha acollit aquesta setmana un tast experimental de vins elaborats amb diferents varietats tradicionals de la DO Tarragona procedents de diferents parcel·les de la comarca de l’Alt Camp. En aquesta ocasió s’han tastat vins elaborats de forma experimental per tècnics de l’INCAVI a Reus amb el suport de la DO Tarragona a partir de raïms de les varietats autòctones  xarel·lo vermell, conegut a l’Alt Camp en algunes poblacions com a cartoixà marí i també de la varietat Vinyater. Es tracta de dues varietats que pràcticament havien desaparegut però que alguns viticultors volen recuperar. De fet, els vins tastats a Reus procedien de la campanya 2012 i 2013 de les poblacions de Nulles, Puigpelat i Vilabella.
Amb aquests raïms, a l’INCAVI han fet diferents vinificacions experimentals que donen vi blanc i rosat, tot i que alguns elaboradors també poden fer vi escumós. Des de la DO Tarragona es valora molt positivament aquest projecte que té com a objectiu buscar una singularitat a la zona, tal i com fa uns anys també es va fer amb el sumoll, una varietat pràcticament desapareguda que ara s’està recuperant en algunes zones de Catalunya amb notable èxit.

La DO Tarragona espera que alguns cellers s’animin en un futur proper a elaborar vins amb aquestes dues varietats encara que sigui en petites quantitats inicialment. De fet, en la propera reglamentació de la DO Tarragona s’autoritzaran aquestes dues varietats que principalment estaven plantades a l’Alt Camp i en zones del nord del Tarragonès i també altres varietats com el sumoll blanc o la malvasia de Sitges que a partir d’ara també podran aparèixer a les ampolles de la DO Tarragona.