Un robot agrícola per gestionar les vinyes

https://eurecat.org/un-robot-agricola-per-gestionar-les-vinyes/
Eurecat

La utilització de robots pot ser de gran ajuda per a millorar l’eficiència de molts processos per produir a més velocitat, precisió, fabricar productes amb més garantia de qualitat i evitar riscos.

Un dels sectors més tradicionals com la viticultura pot sumar-se als beneficis de l’ús de robots. Així ho ha demostrat l’equip de la Unitat de Robòtica i Automoció d’Eurecat (Centre tecnològic de Catalunya) en el marc del projecte GRAPE (Ground Robot for Vineyard Monitoring and Protection). S’ha desenvolupat un prototip de robot que busca facilitar les tasques vitícoles i ser un suport per l’agricultor en diversos àmbits de gestió de la vinya.


El robot està dotat d’una sèrie de sensors (càmeres visuals, multiespectrals, làsers de distància, sensors inercials i receptors GPS) que li permeten portar a terme multitud de tasques a la vinya com navegar autònomament per terrenys abruptes evitant obstacles i detectar i monitoritzar la salut de les vinyes per mitjà del processament de dades captades amb les càmeres visuals.

Compta amb un braç robòtic que permet col·locar un dispensador de feromones a les branques de les vinyes per tal d’impedir la reproducció d’insectes i evitar plagues. D’aquesta manera s’evita lús de pesticides químics; solucionant el problema abans que sorgeixi.

El robot ha estat dissenyat per operar en entorns exteriors i és capaç de moure’s en terrenys abruptes i en condicions climatològiques adverses, és capaç de treballar en condicions de pluja. D’altra banda, la flexibilitat en la selecció de la plataforma robòtica permet superar limitacions relacionades amb la reducció de l’espai entre files de vinyes o la inclinació del terreny. 

La tecnologia, pel que fa a la robòtica terrestre i l’ús de braços robòtics, és suficientment madura per valorar la possibilitat de realitzar altres tasques com la poda, la collita o l’anàlisi d’altres tipus de plantacions.