21/1/2013

El celler, que es trasllada a Raimat i Sant Sadurní d’Anoia, obté una facturació de 20,5 milions
Com ja va fer anteriorment amb Rondell, el Grup Codorniu ha decidit tancar ara el seu històric celler Masia Bach i traslladar la seva producció, les seves marques i plantilla al seu celler de la DO Costers del Segre, Raimat, i a les caves de Sant Sadurní d’Anoia. S’al·leguen raons de “eficiència econòmica”, i no es descarta la possibilitat que acabin venent les instal·lacions i vinyes. Apunten que actualment s’està  “a l’espera de decidir el futur” d’aquest celler-mansió d’estil noucentista. El tancament es va anunciar dilluns passat a la vintena de treballadors d’aquest celler de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), que ja en l’última verema no van entrar raïm negre. Des de Codorniu s’afirma que, malgrat el tancament, es mantindran els contractes amb els viticultors que venien proveint-los.
El celler va facturar en l’últim any fiscal, 2011/2012, un total de 20,5 milions d’euros, amb una quota del mercat espanyol del 1,5% en vins amb DO (un 3,4% a Catalunya) i del 5,6% en caves. La major part dels vins i caves de Bach es venen en el mercat nacional, principalment a Catalunya i en el canal d’alimentació. Només un 4% de la seva producció s’exporta, principalment a Alemanya, Regne Unit i Bèlgica. Els seus vins es comercialitzen emparats per les denominacions d’origen Penedès i Catalunya. Compten amb una desena de referències entre vins i caves.
El celler-mansió de Bach va començar a erigir-se en 1918. L’obra es va realitzar sota la direcció de l’arquitecte Josep María Sala, qui abans d’iniciar la construcció va recórrer les principals zones de producció vinícola d’Itàlia i França per buscar models en què reflectir-se. La història de Bach es remunta, no obstant això, a 1915, quan els germans Pere i Ramón Bach i Escopet es van traslladar a Sant Esteve Sesrovires des de Barcelona i van adquirir la finca Ca Estrada, els antecedents de la qual daten del segle XVIII. Gràcies als beneficis obtinguts amb el comerç del cotó, els germans Bach van invertir en la posada en marxa d’un celler. A poc a poc van adquirir noves finques, fins a sumar una extensió de 365 hectàrees. Originàriament la seva cava ja tenia 95 metres de longitud. Després de l’adquisició de Bach per part del Grup Codorniu, en 1975, es van realitzar diverses ampliacions i remodelacions que van donar la seva forma actual al celler situat en la carretera de Martorell a Capellades. En 1988, l’arquitecte Domingo Triay va projectar una nova sala d’embotellat i expedició, i en el 2001 es va construir una sala de bótes.
Aquesta no és una bona notícia ni pel sector, ni per l'enoturisme, ja que suposa posar el cadenat a una joia noucentista.